Na našej webovej stránke používame súbory cookies. Prezeraním našej webovej stránky súhlasíte s ich používaním a ukladaním do Vášho prehliadača. Ďalšie informácie o spôsobe používania súborov cookies môžete nájsť kliknutím sem

INFOSTAT, Inštitút informatiky a štatistiky,
Leškova 16, 817 95 Bratislava 15
Tel. +421 2 59379 301,
Email : infostat@infostat.sk

Hlavná stránkaCentrum sociálnych výskumov

Centrum sociálnych výskumov

Centrum sociálnych výskumov je výskumným tímom, ktorý sa meritórne zaoberá výskumami verejnej mienky vo vzťahu k sociálnym, ekonomickým a iným podmienkam života spoločnosti. Cieľovým úsilím Centra sociálnych výskumov je uspokojovanie rozmanitých a stále rastúcich poznávacích potrieb klientov, tak aby aj na základe mapovania verejnej mienky mohli meniť, alebo inovovať svoje spoločenské, či podnikateľské smerovanie.

Centrum sociálnych výskumov vzniklo v roku 2009. Jeho predchodcom bola renomovaná prieskumná agentúra Ústav pre výskum verejnej mienky pri Štatistickom úrade SR (ÚVVM) s identickou prieskumnou agendou, ktorá však bola primárne orientovaná pre potreby štátneho štatistického zisťovania. Delimitáciou personálnych, materiálnych a organizačných kapacít, ako aj príslušného prieskumného know-how na CSV, dostala agentúra priestor pre poskytovanie oveľa širšieho spektra služieb v oblasti prieskumov verejnej mienky nielen pre štátnu správu, ale aj verejný sektor a súkromné organizácie.

Centrum sociálnych výskumov ponúka klientom komplexnú ponuku služieb v oblasti celého procesu životného cyklu výskumu.

V prvej fáze výskumu zadefinujeme predmet výskumu a výskumný cieľ, identifikujeme kľúčové aspekty a operacionalizujeme cieľové okruhy, formulujeme hypotézy a konštruujeme otázky dotazníka.

Pre výskum je kľúčové stanoviť výskumné metódy a techniky. Centrum sociálnych výskumov disponuje robustnou anketárskou sieťou s celoslovenským pokrytím, ako aj školenými odborníkmi pre techniky kvalitatívneho výskumu ako interview a focus group.

Podľa požiadaviek klienta a charakteristík výskumu realizujeme:   

  • kvantitatívny výskum realizovaný na relatívne veľkých vzorkách respondentov, ktorý zahŕňa okrem iného aj stanovenie veľkosti vzorky a spôsob zberu empirických údajov
  • kvalitatívny výskum, ktorý skúma entitu na menších, ale presne definovaných cieľových skupinách
  • tzv. business-to business výskumy v prostredí firiem
  • internetový výskum názorov a postojov.

Spracovaním údajov s využitím matematicko-štatistického aparátu a analýzou výsledkov testovaní sú údaje interpretované a je vypracovaná závereční správa z výskumu.

Centrum sociálnych výskumov tvorí vzdelaný odborný tím, profilujúci sa na sociologických a psychologických vedných disciplínach a na kvalifikovanej orientácii v štatistických metódach a postupoch. Disponujeme dlhodobo vytváranou a školenou anketárskou sieťou, lokalizovanou po jednotlivých regiónoch Slovenska.

RIEŠENÉ PROJEKTY


  • Aktívny cestovný ruch - Centrum sociálnych výskumv stojí aj za doterajšou realizáciou projektu Aktívny cestovný ruch orientovaného na zahraničných turistov, ktorých cieľovou destináciou je Slovensko, resp. ktorí Slovenskom iba tranzitujú za účelom dovolenkového pobytu v inej krajine. V oboch prípadoch vyvíjajú ekonomickú aktivitu, ktorej podchytenie je cieľom tohto typu prieskumu.
  • Spokojnosť zákazníkov s produktmi a službami Štatistického úradu SR - Spokojnosť zákazníkov ŠÚSR je štandardný korporátny prieskum spokojnosti užívateľov produktov a služieb poskytovaných Štatistickým úradom SR, v ktorom užívatelia (zákazníci) hodnotia informačnú saturáciu a užívateľský komfort získavania a prezentácie (user experience) rôznych štatistických produktov (databáz, makroekonomických výstupov a pod.)
  • Skrytá kriminalita - Skrytá kriminalita je tá časť spáchaných, predovšetkým násilných trestných činov, ktoré nie sú v reflexii orgánov činných v trestnom konaní, keďže ich obete z rôznych dôvodov odmietli nahlásiť. Výskumy identifikovali obete skrytej kriminality v podmienkach Slovenskej republiky najmä pre potreby akademickej sféry.
  • Skrytá ekonomika - Ekonomická aktivita mimo kontroly a dosahu finančnej správy, tzv. šedá ekonomika, je predmetom niekoľkoročného projektu, ktorého cieľom je kvalifikovane odhadovať únik nepriamych daní v slovenskej ekonomike.